Privacy and GPDR Cookie Consent

Μάθετε τι είναι το είναι το Baby-Led weaning!

Χέρια κάτω, μαμά! Με το baby-led weaning (την εισαγωγή του μωρού στις στερεές τροφές), το παιδί σας κάνει κουμάντο. Ίσως είναι από τα ωραιότερα πράγματα που συμβαίνουν στο καρεκλάκι φαγητού.

Οι ειδικοί λένε ότι τα οφέλη του baby-led weaning περιλαμβάνουν ένα πρώιμο υπόβαθρο για καλές διατροφικές συνήθειες και εξάσκηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων.

Μια συνηθισμένη σκηνή: Η μαμά ή ο μπαμπάς ταϊζουν το παιδί τους αλεσμένη τροφή στο μεγάλο ανοιχτό στόμα του κάνοντας το κουτάλι αεροπλανάκι, ολοκληρώνοντας με ηχητικά εφέ και ανακοινώσεις από την καμπίνα του πιλότου. Για τους γονείς όμως που εξασκούνται στο baby-led weaning η εικόνα των γευμάτων του μωρού δείχνει πολύ διαφορετική: Το μικρότερο μέλος της οικογένειας κάθεται στην ψηλότερη καρέκλα του τραπεζιού και σκορπίζει το φαγητό παντού στην προσπαθειά του να μεταφέρει το φαγητό από το πιάτο στο στόμα του μόνο του.

H μέθοδος του Baby-Led Weaning από την Gill Rapley και την Tracey Murkett είναι διαδεδομένη στην Μεγάλη Βρετανία εδώ και περίπου 8 χρόνια και χρησιμοποιείται από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα οφέλη του baby-led weaning είναι πολλά, λέει η παιδικός διατροφολόγος Clancy Cash Harrison. Από την μια, βοηθά στην τελειοποίηση της κινητικής εξέλιξης: « Το Baby-led weaning υποστηρίζει την ανάπτυξη του συντονισμού των ματιών και χεριών, την δεξιότητα του μασήματος, την επιδεξιότητα και τις συνήθειες υγιεινού φαγητού» « Προσφέρει επίσης στα μωρά την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γεύση, την υφή, το άρωμα και το χρώμα διάφορων φαγητών».

Είναι επίσης ένα πρώιμο – και πολύ σημαντικό – βήμα για τα μωρά στην εκμάθηση της αυτορρύθμισης: μαθαίνουν να σταματάνε να τρώνε όταν έχουν χορτάσει. «Τα μωρά που τρώνε μόνα τους δεν μπορούν στην πραγματικότητα να φάνε περισσότερο από όσο χρειάζονται, δεδομένου ότι τρώνε ανεξάρτητα» μας λέει η παιδικός διατροφολόγος Natalia Stasenko. Με το τάισμα με το κουτάλι, μπορούν οι γονείς να «ξεγελάσουν» με λίγες ακόμα κουταλιές ακόμα και αν το μωρό έχει χορτάσει. Κάνοντας κάτι τέτοιο τακτικά θα μάθει στο μωρό να τρώει περισσότερο από όσο χρειάζεται δημιουργώντας του μια κακή συνήθεια.

Ένα επιπλέον όφελος για το baby-led weaning, είναι ότι δεν θα χρειάζεται να αγοράζετε βαζάκια με τροφές ή να ξοδεύετε χρόνο στο άλεσμα, στο κρύωμα ή το ξεπάγωμα.

Αν είστε έτοιμοι να «κρύψετε» τις συσκευές παρασκευής φαγητού του μωρού σας στο πίσω μέρος του ντουλαπιού και να δώσετε την ευκαιρία στο παιδί σας να δοκιμάσει το baby-led weaning, σιγουρευτείτε ότι θα είναι μια θετική εμπειρία από την αρχή. Παρακάτω κάποιες συμβουλές πως θα ξεκινήσετε σωστά.

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο Baby-ledweaning

  • Περιμένετε μέχρι το μωρό σας να είναι έτοιμο. Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάτσει στο καθισματάκι φαγητού χωρίς βοήθεια, να έχει καλό στήριγμα στο κεφάλι του και να είναι ικανό να μεταφέρει  την τροφή στο πίσω μέρος του στόματος κουνώντας πάνω και κάτω τα χέρια. Η Harrison λέει «Τα περισσότερα υγιή παιδιά πάνω των 6 μηνών είναι αναπτυξιακά ικανά να τρώνε μόνα τους, ωστόστο, οι δυνατές δεξιότητες μασήματος σε κάποια παιδιά μπορεί να μην αναπτύσσονται πλήρως μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.Η διαδικασία του Baby-led weaning θα βοηθήσει να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες του μασήματος.
  • Συνεχίστε τον θηλασμό. Ο απογαλακτισμός (weaning) είναι στην πραγματικότητα ένα κομμάτι εσφαλμένης ονομασίας. Το γάλα από τον θηλασμό θα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη πηγή τροφής για το μωρό μέχρι να γίνει 10-12 μηνών.
  • Τραβήξτε μια καρέκλα. Συνεχίστε να κάθεστε δίπλα του, να του μιλάτε και να το επιβλέπετε καθόλη την διάρκεια του γεύματος
  • Ξεκινήστε με μαλακές πρώτες τροφές. Ώριμα φρούτα, βραστό κρόκκο αυγού, ψιλοκομμένα ψάρια και κρέατα, δημητριακά, ζυμαρικά και λαχανικά
  • Προετοιμάστε τα τρόφημα για εύκολο πιάσιμο. Τα χορταστικά κομμάτια σε μεγάλες λεπτές λωρίδες είναι εύκολο να τα διαχειριστεί το μωρό.
  • Σκεφτείτε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.  Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά και σίδηρο, ψευδάργυρο και πρωτεϊνες.
  • Προετοιμαστείτε για ακαταστασία. Ο στόχος του baby – led weaning είναι να αφήσει το μωρό σας να επεξεργαστεί το φαγητό με τον δικό του ρυθμό, που σημαίνει να το χτυπάει, να το ξεφλουδίζει, να το πετάει και πιθανό να δημιουργεί ακαταστασία από αυτό. Το πάτωμά σας πιθανό να μην έχει συναντήσει..χειρότερα. Μπορείτε όμως να τοποθετήσετε ένα πατάκι που να πλένεται εύκολα κάτω από το καθισματάκι φαγητού, αντικαταστήστε τις κλασικές σαλιάρες με ποδιά χειροτεχνίας (artsmock).
  • Μαζί σας. «Αφήστε το μωρό σας να τρώει μαζί σας στο οικογενειακό γεύμα» λέει η Harisson. Και ακόμα καλύτερα, δώστε στο μωρό σας κάτι από αυτό που τρώτε.

Τι να ΜΗΝ κάνετε στο Baby-Led-weaning

  • Να διαλέξετε κακή ώρα για τα γεύματα.  Ένα κουρασμένο ή αναστατωμένο μωρό μάλλον δεν θα συνεργαστεί
  • Να περιμένετε να λειτουργήσει σε κάθε μωρό. «Τα μωρά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις ή νευρολογικές παθήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν την στερεά τροφή πιο παραδοσιακά» λέει η DinaDiMaggio, παιδίατρος στην Νέα Υόρκη. Θα χρειαστεί επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον πνιγμό και στις τροφικές αλλεργίες.
  • Να το «υπερφορτώνετε» με νέα φαγητά. Μπορεί να δείτε φωτογραφίες μωρών που εφαρμόζουν το babyledweaning να τρώνε τα πιο απίθανα φαγητά. Όπως όμως η σίτιση με τα πολτοποιημένα φαγητά, η Harisson προτείνει να ξεκινήσετε σιγά σιγά, παρουσιάζοντας νέο φαγητό κάθε 4 μέρες ώστε να εντοπιστούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Να «σπείρετε» τον πανικό. Τα περισσότερα μωρά είναι απροσδόκητα έμπειρα στην διαχείριση των fingerfoods αλλά η αναγούλα είναι πολύ συχνή τις πρώτες μέρες του φαγητού. «Καταλάβετε ότι η αναγούλα είναι μια ασφαλή αντίδραση για να ξεφορτωθεί το φαγητό που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Το μωρό σας θα μάθει από την αντίδρασή σας: Αν τρομάξετε, θα τρομάξει!
  • Να βιάζεστε να φάει. Οργανώστε γεύματα για 10-15 λεπτά το λιγότερο, λέει η Harrison.
  • Να αμελήσετε την ασφάλεια. Μείνετε μακρυά από κινδύνους πνιγμού όπως τα σταφύλια, τα hotdog, τα popcorn, τα ωμά λαχανικά και τα καρύδια. Σαν προφύλαξη να είστε πάντα με το μωρό σας όταν τρώει και να βεβαιώνεστε ότι είναι σε καθιστή θέση.
  • Να αγνοείτε τα  σημάδια του μωρού σας.  Αν το φαγητό ξεκινάει να σκορπίζεται πιθανότατα να έχει φάει αρκετά.
  • Να είστε υπερβολικά θερμός ή συναισθηματικός. Το φαγητό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα φυσικό αναμενόμενο γεγονός της ημέρας. «Μην επαινείτε, μην πιέσετε ή μαλώσετε για το φαγητό» συμβουλεύει η Harrison.
  • Να βασιστείτε σε αιχμηρά σκεύη ή ζεστά τρόφημα. Αφήστε το μωρό σας να ξεκινήσει να χειρίζεται ένα παιδικό πιρούνι και ένα κουτάλι, αλλά μην περιμένετε να έχει πολύ φαγητό πάνω ή μέσα στο στόμα. Αποφύγετε τις. Τα γεύματα πρέπει να είναι ζεστά ή δροσερά. Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία πριν από την σίτιση.
  • Να το βάζετε κάτω. Μερικά μωρά προτιμούν τα αλεσμένα φαγητά στην αρχή, καθυστερούν λίγο να μάθουν να τρώνε μόνα τους ή χρειάζονται πολλαπλές εναλλαγές σε ορισμένα φαγητά.

Για τον πρώτο ή δεύτερο μήνα, το μωρό σας θα γλύφει, θα γεύεται και θα εξερευνεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα τρώει πολύ. Για αυτό οι αλεσμένες τροφές  θα βοηθήσουν το γεύμα να γίνει πλήρες και θρεπτικό.

Επίσης, μερικά παιδιά δεν είναι έτοιμα για fingerfoods στους 6 μήνες. Η Stasenko συστήνει να σερβίρετε fingerfoods πριν ή μετά την αλεσμένη τροφή και να την προετοιμάσετε με όλο και περισσότερο μη αλεσμένη ώστε να βοηθήσει στις δεξιότητες του μασήματος του μωρού.

Είναι επίσης σημαντικό, λέει η Harrison, να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκινάει να συμμετέχει στην παροχή της τροφής «Αφήστε το παιδί σας να φτάσει στο κουτάλι και οδηγήστε το στο στόμα του με ή χωρίς την βοήθειά σας. Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας οδηγεί την διαδικασία».

Καθώς το μωρό σας αποκτά όλο και πιο πολύ αυτοπεποίθηση στο φαγητό και έχει δοκιμάσει πολλές μεμονωμένες τροφές που έχετε αποκλείσει για τροφικές αλλεργίες, θα είναι έτοιμο να τρώει όλο και περισσότερο ανάμεικτες τροφές από το οικογενειακό τραπέζι. Απλά, κόψτε σε κατάλληλο μέγεθος τις μερίδες και σιγουρευτείτε ότι είναι σχετικά μαλακά και δεν είναι καυτερά ή με πολύ αλάτι. «Είναι μια καλή ιδέα να μαγειρεύεται με λίγο ή καθόλου αλάτι καθώς το παιδικό σωματάκι δεν μπορεί να επεξεργαστεί καλά το νάτριο» λέει η Stasenko. Οι μεγάλοι μπορούν να το συμπληρώσουν στο τραπέζι. Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρετε στο μωρό σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθημερινά όπως βόειο κρέας, φακές, χόρτα και λαχανικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

To the main pageNext article
Σχόλια

Αγαπάμε να ακούμε την γνώμη σας! Θα χαρούμε πολύ αν μας γράφατε μια κριτική!

Αφήστε ένα σχόλιο!