Privacy and GPDR Cookie Consent

Πώς η ζωγραφική συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών;

Από τις πρώτες και πιο αγαπημένες δραστηριότητες που ξεκινά να ασχολείται ένα παιδάκι είναι η ζωγραφική. Τι πιο απλό για ένα παιδάκι από το να πάρει μια ξυλομπογιά ή έναν μαρκαδόρο και σε ένα λευκό χαρτί να ζωγραφίσει τα πιο τρελά και πολύχρωμα σχέδια; Κι όμως μια τόσο απλή δραστηριότητα όπως φαντάζει στα μάτια των ενηλίκων, για ένα παιδάκι είναι πολλά περισσότερα! Ένα παιδί μέσα από την ζωγραφική, βρίσκει τον τρόπο να εκφράσει τις σκέψεις του και τα πολύπλοκα συναισθήματα του καθώς και να τα κατανοήσει καλύτερα ενώ ένας λευκό χαρτί είναι ο τέλειος καμβάς για να αναπτύξει ένα μικρό παιδί την φαντασία και την δημιουργικότητα του!

Οι οθόνες των κινητών και των tablet, η τηλεόραση είναι μέρος της καθημερινότητας εμάς των γονιών και σίγουρα έχουν μπεί και στην ζωή των παιδιών μας. Η ζωγραφική παραμένει ωστόσο, η κορυφαία εναλλακτική και αναγκαία επιλογή για να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά και να αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την συναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη. Στο άρθρο αυτό θα διαβάσουμε πως και ποια τα οφέλη της ζωγραφικής για την ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Τα παιδιά εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταξύ 2-4 ετών δυσκολεύονται στο να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με λέξεις, έτσι η ζωγραφική έρχεται να αντικαταστήσει τον λόγο και μέσα από τα σχέδια τους μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα τι νιώθει ένα παιδί και τι σκέφτεται. Οι ζωγραφιές σε αυτές τις ηλικίες χαρακτηρίζονται κυρίως από ακανόνιστες γραμμές, μουτζούρες και σχέδια καθώς πρόκειται για την πρώτη επαφή του παιδιού με την ζωγραφική ωστόσο αποτελούν δείγμα της συναισθηματικής τους κατάστασης. 

Ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Από την πρώτη στιγμή που ένα παιδάκι θα πιάσει στα χέρια του την ξυλομπογιά ή τον μαρκαδόρο ξεκινά και αναπτύσσει ταυτόχρονα τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Τα παιδιά μέσα από την ζωγραφική εξοικειώνονται με το να συγχρονίζουν τα χέρια με την όραση ενώ μαθαίνουν πως να χειρίζονται μικρότερα αντικείμενα με σταθερότητα. 

Αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όσο ένα παιδί ζωγραφίζει καλείται να πάρει ταυτόχρονα και κάποιες αποφάσεις. Ερωτήσεις όπως "Τι να ζωγραφίσω;" ή "Με τι χρώμα να ζωγραφίσω;" χρειάζονται απαντήσεις τις οποίες το κάθε παιδί θα χρειαστεί να δώσει και να αποφασίσει μόνο του. Τα παιδιά μαθαίνουν έτσι να επιλύουν μόνα τους τα "προβλήματα" που προκύπτουν άμεσα και αυτό παράλληλα τονώνει και την αυτοπεποίθηση των παιδιών καθώς τους προσφέρει το αίσθημα του επιτεύγματος!

Η φαντασία δεν έχει όρια.

Μακριά από οθόνες και tablet ένα κομμάτι χαρτί είναι ο τέλειος τρόπος για όλα τα παιδιά να ενεργοποίησουν την φαντασία τους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν την φαντασία τους προκειμένου να αποτυπώσουν τον κόσμο που βλέπουν τριγύρω τους δίνοντας του την δική τους οπτική. Πολύχρωμες ζωγραφιές, φανταστικά πλάσματα και κτήρια παίρνουν ζωή μέσα από την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών και με αυτό τον τρόπο και εμείς οι γονείς μπορούμε να ρίχνουμε κλεφτές ματιές στον φανταστικό κόσμο των παιδιών μας και να γινόμαστε μαζί τους ξανά παιδιά!

Μαθαίνοντας περισσότερα για τα οφέλη της ζωγραφικής στην ζωή ενός παιδιού, ο τέλειος τρόπος για να μπει αυτή στην καθημερινότητα μας είναι με την καινοτόμο στον χώρο της παιδικής δημιουργικότητας "Jaq Jaq Birds" και τα βιβλιαράκια ζωγραφικής που περιλαμβάνουν σελίδες από μαυροπίνακα!

Η Jaq Jaq αναγνωρίζοντας την αξία της ζωγραφικής για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών σχεδίασε τα πιο οικολογικά βιβλιαράκια ζωγραφικής με σελίδες μαυροπίνακα ώστε να μειωθεί η χρήση και σπατάλη του χαρτιού ενώ συνέχισε να καινοτομεί με τις μοναδικές κιμωλίες "Butter Stix" οι οποίες δεν αφήνουν καθόλου σκόνη και σβήνουν εύκολα με ένα νωπό πανί. Η ζωγραφική με την Jaq Jaq Birds πράγματι δεν έχει όρια και πηγαίνει παντού αφού τα βιβλιαράκια μεταφέρονται εύκολα για να ζωγραφίζουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!

 

To the main pageNext article
Σχόλια

Αγαπάμε να ακούμε την γνώμη σας! Θα χαρούμε πολύ αν μας γράφατε μια κριτική!

Αφήστε ένα σχόλιο!