Privacy and GPDR Cookie Consent

Αντίδοτο στην Οθόνη τα Παιχνίδια με το Στοιχείο της Έκπληξης

Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την υπερδιέγερση, την υπέρενταση και τη διάσπαση της προσοχής που δημιουργούν τα συνεχή ερεθίσματα από την
εναλλαγή εικόνων και ήχων στα οποία εκτίθενται από παντού τα παιδιά μας, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να τα απασχολήσοουμε δημιουργικά με άλλους
τρόπους, λιγότερο επιβαρυντικούς για τον ψυχισμό τους και περισσότερο εποικοδομητικούς για την ανάπτυξή τους.

Τι κάνουμε λοιπόν; Μερικές φορές για να βρούμε τη λύση πρέπει απλά να κάνουμε δυο βήματα πίσω και να ανατρέξουμε στη δική μας παιδική ηλικία. Τι ήταν αυτό που ενθουσίαζε εμάς ως παιδιά;

 

Ας εξερευνήσουμε μαζί λοιπόν τα παιχνίδια με το στοιχείο της έκπληξης, τα λεγόμενα pop-up παιχνίδια, κι ας δούμε πώς μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην ανάπτυξη και την ψυχαγωγία του μικρού μας.

 

  •  Τα παιχνίδια που διαθέτουν ένα ή περισσότερα στοιχεία έκπληξης ενθουσιάζουν τα μικρά παιδιά. Έξαψη, γέλιο, ανυπομονησία, τι καλύτερο από αυτό;
  •  Λειτουργούν ως γέφυρα που θα περάσουν το μωρό μας από το ένα στάδιο, αυτό που κοπανάει το παιχνίδι στο πάτωμα για να εξερευνήσει τον ήχο του ή το βάζει στο στόμα για να το ανακαλύψει με όλες τους τις αισθήσεις, στο επόμενο: αυτό της αλληλεπίδρασης και των ερωτήσεων. «Μα τι είναι αυτό πάλι;», «Γιατί ξεπήδησε μπροστά μου με αυτόν τον τρόπο και όχι με τον άλλον;», «Πώς έγινε αυτό;», «Τι μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί για να γίνει αυτό;» είναι οι ερωτήσεις που αυθόρμητα θα του δημιουργηθούν στο μυαλό και θα δημιουργήσουν χιλιάδες συνάψεις στον εγκέφαλό του που τώρα αναπτύσσεται.
  •  Διδάσκουν τη σχέση «αιτίας-αποτελέσματος», μαθαίνοντας στο παιδί μας ότι κάθε του πράξη μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα: πατώντας το κόκκινο κουμπί μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά του μια φιγούρα, ενώ γυρνώντας τον μοχλό μπορεί να εμφανιστεί ολόκληρη πολιτεία!
  •  Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιχνίδια αυτά, συνήθως χαρακτηρίζονται από πολλά και έντονα χρώματα και λεπτομέρειες που κάνουν το παιδί να σκεφτεί τι επίδραση μπορεί να έχει το κάθε χρώμα ξεχωριστά για το παιχνίδι του. Και νέες συνάψεις λοιπόν δημιουργούνται!

Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε στην καλλιέργεια όλων αυτών;


1. Καταρχάς επιλέγουμε το κατάλληλο παιχνίδι. Πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, με κυριότερες αυτή της ποιότητας ώστε οι μηχανισμοί του να μην καταστραφούν με την πρώτη απόπειρα, και της ασφάλειας, ώστε να μη βρεθούμε να προσπαθούμε να απομακρύνουμε ένα ελατήριο ή ένα κουμπί από το στοματάκι του μωρού μας.

2. Κάνουμε μαζί... unboxing! Αποσυσκευάζουμε το παιχνίδι μιλώντας ταυτόχρονα στο μικρό μας και δείχνοντάς του με επιφωνήματα χαράς κάθε εξάρτημα και στοιχείο.


3. Όταν έρθει η ώρα να παίξει, καθόμαστε μαζί του και τοποθετούμε το παιχνίδι με τρόπο τέτοιο που να μπορούμε και οι δυο να το βλέπουμε σωστά. Ξεκινάμε να δείχνουμε στο παιδί μας τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ρωτάμε ποιο κουμπί θα ήθελε να πατήσουμε πρώτα. Δείχνουμε με έντονο τρόπο τον ενθουσιασμό μας (Ααα! Ωωωω! Δες εδω! Αχ,τρόμαξα! Πωπωωωω!), γελάμε και του περνάμε τον ενθουσιασμό μας. Εν συνεχεία το παρακινούμε να κάνει και εκείνο την ίδια κίνηση και του δίνουμε χρόνο για να ανακαλύψει όλα τα στοιχεία έκπληξης.


4. Δε διστάζουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας, αν δούμε πως δυσκολεύεται να ανακαλύψει όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία έκπληξης του παιχνιδιού. Συζητάμε μαζί του και στη συνέχεια το βοηθάμε. Κρατάμε το χεράκι του και του λέμε ότι θα δοκιμάσουμε μαζί. Ενδεχομένως να χρειάζεται τη δική μας δύναμη για να γυρίσει ένα μοχλό ή να πατήσει ένα κουμπί. Όσο παρατηρούμε το παιδί να μαθαίνει, του δίνουμε χρόνο να το προσπαθήσει και μόνο του και το ενθαρρύνουμε με φράσεις όπως «Μπράβο!» «Πάμε πάλι!» «Πώς σου φάνηκε;» «Τέλειο;» «Το κάνεις πολύ καλά!». 


5. Βλέποντας το παιδί μας να είναι έτοιμο να κάνει κάτι, του δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας και λέμε φράσεις όπως «1..2...3..ΠΑΜΕ!» ή «Έτοιμη; Πάτα το!». Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει ότι κάτι εντυπωσιακό πρόκειται να συμβεί, δημιουργώντας του το συναίσθημα της προσμονής. Αν στο παιχνίδι υπάρχουν χαρακτήρες και φιγούρες παίζουμε μαζί του με τρόπο θεατρικό, αλλάζουμε τη φωνή μας, προσαρμόζουμε το πρόσωπο και τις εκφράσεις μας και παρατηρούμε πως αντιδράει και αν προσπαθεί να μας αντιγράψει.

Άλλα πράγματα που μπορούμε να αναπτύξουμε με τη βοήθεια ενός παιχνιδιού έκπληξη

 

  • Αξιοποιούμε τα έντονα χρώματα του παιχνιδιού ώστε να εκμαιεύσουμε πράγματα για τον ψυχισμό του. «Ποιο είναι το χρώμα που αγαπάς περισσότερο;» ή «Θέλεις να βάλουμε εδώ το πράσινο ή το μωβ σκιουράκι;» είναι ερωτήσεις που το βοηθάνε να αναπτυχθεί αλλά και εμάς να ανιχνεύσουμε τι συμβαίνει μέσα στο μυαλουδάκι του.
  •  Αν υπάρχουν αδερφάκια ή κάποιο άλλο παιδί για να παίξουν μαζί, μαθαίνουμε στο παιδί την αξία της συντροφικότητας και του να μοιράζεται.
  • Η έκφραση είναι ένα σπουδαίο κομμάτι που μπορεί να αναπτύξει το παιδί με τη βοήθεια ενός τέτοιου παιχνιδιού. Του κάνουμε ερωτήσεις για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του λόγου, όπως «Πού μπορεί να κρύβεται το σκατζοχοιράκι;» ή «Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί τώρα;»
  • Τέλος, το να κατανοεί και ανταποκρίνεται στις οδηγίες αναπτύσσεται ιδανικά με ένα τέτοιο παιχνίδι. «Έλα να βρούμε πού κρύβεται το μικρό ποντικάκι» ή «Στρίψε αυτό και δες τι θα συμβεί» είναι δείγμα των εκφράσεων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανακαλύψτε κι εσείς τη μαγεία των παιχνιδιών με το στοιχείο της έκπληξης από τη μεγάλη συλλογή της Klorofil που φέρνει στην ελληνική αγορά για εσάς το
MyShunshine.gr

 

 

To the main pageNext article

Related products

Θέλετε έξτρα ζωάκια;:

Όχι, ευχαριστώ Οικογένεια "Browny" 4τμχ. Οικογένεια "Kastor" 4τμχ. Οικογένεια "Panda" 4τμχ. Οικογένεια "Twitwit" 4τμχ.
BrandKlorofil Θέλετε έξτρα ζωάκια;Όχι, ευχαριστώ
Διαθέσιμο
26.90 

Θέλετε έξτρα ζωάκια;:

Όχι, ευχαριστώ Οικογένεια "Browny" 4τμχ. Οικογένεια "Nutnut" 4τμχ. Οικογένεια "Panda" 4τμχ. Οικογένεια "Twitwit" 4τμχ.
BrandKlorofil Θέλετε έξτρα ζωάκια;Όχι, ευχαριστώ