Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλ Χόλγκερσον (ΒΙΒΛΙΟ + CD)

15.00 
BK20236
Διαθέσιμο
+

Κάποιο από εμάς θυμούνται τον Νιλς. Κάποιοι έχουμε μεγαλώσει με τον Νιλς Χόλγκερσον, το άτακτο αγόρι που ταξίδεψε στον κόσμο με τα φτερά της αγαπημένης του πάπιας του Μάρτιν!

Την έκδοση αυτή διαλέξαμε γιατί διαβάζετε όχι μόνο σαν παραμύθι αλλά και σαν θεατρικό, οπότε ίσως κάποια στιγμή τα παιδιά σας να σας δώσουν και παράσταστη με τον αγαπημένο μας Νιλς.

Στο cd η μουσική ειναι πραγματικά μαγευτική! Οι ηθοποιοί είναι οι ίδιοι που έπαιξαν και στην παράσταστη στο Θέατρο Αθηνών, ενώ οι μουσικοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό!

Ο Νιλς Χόλγκερσον, ένα άτακτο παιδί, μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό και καβάλα σε έναν άσπρο χήνο ακολουθώντας ένα σμήνος αγριόχηνες, ταξιδεύει διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένα όρη και πεδιάδες, λίμνες, δάση και ποτάμια. Ένα πραγματικά θαυμαστό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που του έμαθε πολλά αλλάζοντάς του τον κακότροπο χαρακτήρα. Του αποκάλυψε ταυτόχρονα μυστικά της φύσης, αλλά και θρύλους μαγικούς.
Η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ, έγραψε αυτό το μυθιστόρημα, στις αρχές του 20ού αιώνα που χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό στα σχολεία της Σουηδίας. Ένα έργο γεμάτο ποίηση και ομορφιά που σφίζει από αγάπη για τη ζωή, χιούμορ και συγκίνηση.

Κριτική απο την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

"Σέλμα Λάγκερλεφ, Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, απόδοση-διασκευή: Δημήτρης Αδάμης, εικον.: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, εκδόσεις Εν πλώ, σ. 60, πολύχρ., σκληρό εξώφυλλο συν CD, ευρώ 17,90

Το έργο της μεγάλης σουηδής συγγραφέως Σέλμα Λάγκερλεφ (1858- 1940), πολυδιαβασμένο, μοιάζει με βάλσαμο ψυχής καθώς, όταν η συγγραφέας μιλά για τη φύση που υπεραγάπησε, νομίζεις ότι γύρω θροΐζουν φρέσκα φύλλα. Εάν δεν γνώριζα για την ευσέβεια και την πίστη της, θα έλεγα πως μέσα της στοίχειωναν αρχαία πνεύματα των δασών. Αυτή η αγάπη της στη φύση την οδήγησε στη συγγραφή του αριστουργήματος Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, όπου όλα τα πλάσματα της γης, οι θρύλοι, οι παραδόσεις της πατρίδας της, η αντοχή του φυσικά ωραίου και καλού, είναι ορατά και μιλούν με χίλιες φωνές. Η συγγραφέας το έγραψε έπειτα από ανάθεση, για να χρησιμοποιηθεί ως αναγνωστικό στα σχολεία. Δεν άργησε να μεταφραστεί παντού, να αγαπηθεί, χάρισε δε στη συγγραφέα του το Νόμπελ Λογοτεχνίας 1909. Ηταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο.

Ο Νιλς Χόλγκερσον, ήρωας του βιβλίου, είναι ένα ατίθασο αγόρι, σκληρό με τα ζώα, σκληρό με τους ανθρώπους. Ωσπου μια μέρα τιμωρήθηκε, μεταμορφώθηκε σε νάνο και βρέθηκε να ταξιδεύει καβάλα σ' έναν άσπρο χήνο για τον Βορρά, ακολουθούμενος από ολόκληρο κοπάδι αγριόχηνες. Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες, που του γνώρισε και του δώρισε πολλά. Διδάχτηκε την καλοσύνη, την αγάπη στη φύση, τον σεβασμό στη ζωή όλων των πλασμάτων, του αποκαλύφθηκαν τα μυστικά της ζωής των πουλιών και των αγριμιών, οι δυσκολίες τους και η αξιοπρέπειά τους... Τα θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» κυκλοφορεί και από τις εκδόσεις Αγκυρα, Αδελφοί Βλάσση, ΝΙΚΑΣ κ.ά., και επίσης κυκλοφορεί ευρύτατα η μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής, 1980. Η σουηδική τηλεόραση γύρισε, το 1962, ταινία με θέμα τον Νιλ Χόλγκερσον και πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, Max von Sydow, Annika Tretow. *"

 

Σέλμα Λάγκερλεφ
διασκευή: Δημήτρης Αδάμης

Εν πλω, 2010
64 σελ.
ISBN 978-960-6719-88-2
Τιμή € 15,00